Docència que realitzem, en primer lloc a nivell de formació interna i continuada del nostre personal, i després a nivell extern i general, como és en el cas de la formació impartida, des de 1999, he impartit docència a la Universitat de les Illes Balears en el Màster de Qualitat i Gestió empresarial del Medi Ambient de la Càtedra Sa Nostra – UNESCO, a més d’impartir per a la Conselleria de Educació i Cultura del Govern de les Illes Balears, cursos de formació específica en acústica dirigits a professorat de Formació Professional. També al 2018 a les Jornades del IES Politècnic de Palma, conferència de Gestió acústica dels espais oberts.
En el curs 2012, primera promoció, impartirem la formació específica en matèria d’anàlisi i avaluació de la contaminació acústica dins del marc formatiu del mòdul d’Expert Universitari en Canvi Climàtic, Contaminació Atmosfèrica i Renous inclòs en el Màster en Gestió i Enginyeria Ambiental. Títol de postgrau de la UIB. En el 2010 impartirem el curs d’acústica en el Máster de Robòtica de la UIB.
Som membres de la ponència tècnica constituïda pel Departament d’Activitats Classificades i d’Espectacles de la Conselleria d’Interior del Govern de les Illes Balears per l’anàlisi normatiu en l’establiment del mètodes i criteris d’avaluació en el desenvolupament i transposició reglamentària de la legislació autonòmica en matèria de contaminació acústica.
També, hem realitzat de forma continuada, Cursos específics, conferències i Jornades Tècniques en Col·legis Professionals como és el cas del Col·legi Oficial d’Enginyers Industrials de Balears, del Col·legi d’Enginyers Tècnics Industrials de les Illes Balears, i del Col·legi Oficial d’Aparelladors i Arquitectes Tècnics de Menorca.
Val a dir que hem participat en tot el procés d’implantació legislativa en matèria de Soroll, ja que ja a l’any 2002 la Conselleria de Medi Ambient del Govern de les Illes Balears ens va encarregar l’anàlisi i al·legació de l’esborrany de la Ley 37/2003 del Ruido per aportar la contribució particular d’implantació a les necessitats de les Illes Balears.
Posteriorment, en el any 2006, dins Comissió parlamentaria per l’anàlisi de l’esborrany de la Llei 1/2007 contra la contaminació acústica a les Illes Balears, ens requeriren l’anàlisi i revisió del document, el qual tingué que modificar-se en un 75% per a l’adaptació als requisits estatals de rang superior. No obstant, malgrat aquesta dràstica modificació, el document legal s’aprovà amb certes deficiències que pretenien esser esmenades amb el desplegament reglamentari de la Llei. Qüestió que a hores d’ara, el reglament resta encara pendent de ser publicat.
Investigació que necessàriament realitzem de forma continuada, al haver d’abordar diversitat de reptes a través de les demandes tècniques requerides, exigint-nos un esforç constant per a analitzar i diagnosticar les diferents problemàtiques d’afecció per renou que ens plantegen.
Hem participat activament en projectes de Recerca, d’Innovació i Desenvolupament, com el de la Càtedra ENDESA RED –UIB per a al disseny de models predictius de manteniment mitjançant anàlisi vibratori en transformadors elèctrics de potència. O en àmbit propi de la nostra enginyeria, desenvolupant sistemes innovadors de mesurament per a resolució de casos de complexitat elevada.
Divulgació, considerem d’imperiosa necessitat la divulgació pedagògica, per això participem regularment en programes de televisió (TV Mallorca, IB3, TVE, 8TV) de caràcter tècnico–científic. Som tertulians habituals de ràdio (Cadena SER – Mallorca, ONA Mallorca) abordant aspectes de temàtica ambiental, així com també és habitual la participació en publicació d’articles especialitzats en la premsa escrita (Diari de Balears) i fòrums d’Internet especialitzats.
En aquest mateix sentit, en el mes d’abril de 2009, fórem autors de la conferència realitzada per als responsables de la Conselleria d’Habitatge de les Illes Balears i demés administracions, així com dels diferents sectors implicats, entitats bancàries, promotors immobiliaris, constructores, etc. El tema de la ponència fou l’estudi i anàlisi dels costs d’implantació del nou Codi Tècnic de l’Edificació, en aplicació del Document Bàsic DB-HR de Protecció front al renou, versus l’anterior Norma Bàsica de l’Edificació NBE CA 88, aplicat a la tipologia constructiva millor parametritzada, la dels Habitatges de Protecció Oficial.
Igualment i abundant en l’esmentada temàtica, vaig presentar Ponència en el III Congrés d’Enginyeria i Cultura Catalana: Tecnologia, Territori i Societat, celebrat a la UIB, Palma, els dies 3,4 i 5 de desembre de 2008, amb el títol: La necessitat de comptar amb unes acurades i eficients eines de gestió de la contaminació acústica. Conseqüències tècniques, econòmiques i socials. Ponent a les I Jornades de sensibilització sobre el Soroll de Menorca, Maó 9 de maig de 2014.
Participació al Acusti.cat Congrés d’Acústica de Catalunya, celebrat en 25 i 26 d’abril de 2018, com a ponent i director de l’equip de treball en el projecte pilot: Sa Gerreria, respectar per a conviure. Transformació d’hàbits acústics.
Projecte pilot de la Defensora de la Ciutadania de l’Ajuntament de Palma per a la millora qualitativa de les condicions acústiques amb l’objectiu de garantir la correcta convivència i cohabitació d’usos en el barri històric de Sa Gerreria, mitjançant una acurada diagnosis i monitorització en continu, facilitant la democratització de la informació i permetent establir els mecanismes necessaris per a la transformació i integració social dels bons hàbits acústics.
Francisco José Ojuelos: Tengo el honor y el placer de anunciar la publicación de la obra Derecho al silencio (Herramientas jurídico-técnicas frente al ruido) co-escrito con Bartomeu Rosselló i Boeres, amigo e ingeniero en acústica. El libro condensa la experiencia profesional de un ingeniero en acústica y un abogado que llevan más de una década colaborando en la puesta en pie del derecho contra la contaminación acústica. Años de experiencia profesional con la intención de ofrecer una herramienta práctica que no elude el análisis teórico de las normas y la jurisprudencia en lo que es necesario para dibujar un panorama completo. A partir de un asunto real como guía discursiva, el objeto central es el de esbozar el “Derecho al silencio”, concepto que pretende sintetizar la relevancia que sobre la normativa de contaminación acústica tiene el derecho fundamental a la inviolabilidad del domicilio y las posibilidades que se despliegan a su sombra.
En definitiva, es un instrumento jurídico con fundamentos técnicos que permitirá profundizar en la materia a quien ya se haya acercado a ella o completar una visión detallada a quien no lo haya hecho. A partir de la defensa contra el ruido sufrido en el domicilio, serán tratadas cuestiones esenciales en su órbita con el objetivo de describir un planteamiento de funcionamiento respetuoso con el ordenamiento jurídico. Permitir la compatibilización y la cohabitación de usos, de la mano de los medios técnicos y humanos y de la transparencia es esencial. A los autores, este conjunto de saberes les parece un tesoro; esperamos que al lector también.